Bygge basseng selv

Hva må du tenke på når du skal prosjektere et basseng selv.

Hvis du kjøper en basseng-pakke av en anerkjent leverandør, skal det selvsagt følge med det utstyret du trenger og en veiledning om hvor og hvordan det skal monteres. Denne artikkelen handler derfor om tips til deg som ønsker å prosjektere alt selv.

  • Skimmer; alle basseng må ha en eller flere skimmere. Vi regner en skimmer pr 25 m² overflate. en skimmer koblet med 50 mm rør, slipper gjennom ca 10 m³/t med vann. Settes høyt på veggen for å få så høy vannstand som mulig.
  • Returdyser; grunnen til at vi bruker begrepet returdyser, er at dette er der vannet kommer tilbake til bassenget etter rensing (Danskene kaller det innløpsdyse). En returdyse sirkulerer ca 7 m³/t med vann. Det er derfor klart at en må ha flere av dem for å få gjennomstrømning nok. Vi anbefaler 2 returdyser for filter opp til 9 m³/t, 3 for filter opp til 15 m³/t og 4 returdyser for filter på ca 20 m³/t. Det vanligste er at returdysene settes på ene kortveggen og skimmer på den andre. Da får en best utskifting av vannet. Dette kan fravikes hvis det er spesielle årsaker til det.
  • Bunnavløp: Basseng AS anbefaler at alle basseng har et bunnavløp. Bunnavløpet gir bedre utbytting av vannet i bunnene av bassenget, og det er også veldig nyttig når en skal senke vannstanden i bassenget.
  • Lys: Basseng over 5 m bør ha to lys. Over 9 m går du over på 3 lys. Lysene fordeles på langveggen, på den siden som ligger slik at en ikke ser selve lyskilden fra det stedet en oppholder seg mest. En skal bare se virkningen av lysene i vannet.
  • Sikring mot drukning: Allerede under planleggingen må en tenke på hvordan en skal sikre bassenget. Dette fordi et litt feil mål, kan føre til mange tusen kroner i ekstra kostnader, særlig hvis en skal sikre med overbygg. Gitte størrelser koster vesentlig mindre enn om det skal lages kundetilpasset.