Helt kjemifri rensing

E-Clear, – helt kjemi-fri rensing

Basseng AS kan som eneste firma i Norge tilby en løsning som renser bassengvannet helt uten bruk av kjemi. Kanskje litt underlig å legge denne rensemetoden under «kjemisk renhold», men når vi presiserer at emnet behandler å fjerne «det du ikke ser», så blir det ikke så galt likevel.

Apparatet som renser uten bruk av kjemi, heter E-Clear, og renser på 3 forskjellige måter:

Først renseprosess skjer ved at vannet bestråles av UV-lys.

Som nevnt annet sted, UV-lys er desinfiserende, men det kan ikke stå alene med den stråledosen som tilbys til private basseng. I E-Clear er konstruksjonen av UV-lyset laget slik at vannet får god nærkontakt med UV-strålene, og denne bestrålingen fjerner 99,9% av alle vannbårne parasitter og sykdommer – inkludert cryptosporidium (en parasitt som kan gi diaré). Desinfeksjon av vann og gjenstander med UV-stråler er velkjent og mye brukt, blant annet til rensing av drikkevann og på sykehus til sterilisering. UV-pæren har en brenntid på ca 10 000 timer.

Andre prosess, er at vannet passerer noen elektroder som renser med 4 forskjellige oksygen typer.

Konsentrert oksygen er veldig effektivt på å drepe bakterier. I E-Clear produseres det ikke mindre enn 4 forskjellige oksygen typer som til sammen oksiderer/brenner forurensninger i vannet. I denne korte introduksjonen blir det for omfattende å forklare i detaljer hva som skjer og hvorfor, men det vi kan si er at en av de oksygen typene som produseres i E-Clear, er Hydrogenperoksid.

Hydrogenperoksid kalles også Aktivt Oksygen, og frem til 2016 solgte vi selv dette stoffet i flytende form som et alternativ til klor. I 2016 kom det imidlertid en ny forskrift fra myndighetene om at konsentrasjonen på denne kjemien ikke kunne være mer enn 12 % (før 35 %) fordi det ellers kan brukes til å lage bomber. I så svak oppløsning blir det en dyr måte å rense bassenget på, for du kjøper egentlig 88 % vann. Med E-Clear kan du altså lage ditt eget Hydrogenperoksid i tillegg til 3 andre sterkt bakteriedrepende oksygen typer; Hydrogenperoksid H2O2, Hydroksylioner OH-, Atomic Oksygen O-, Molekyler Oksygen O2. o

Tredje renseprosess; vannet tilføres kobber-ioner (eller sølv-ioner).

Kobber-ioner er først og fremst effektive på å drepe alger (jfr. bunnstoff til båt), men kobber dreper også bakterier.

Summen av disse tre rensemetodene er så effektive at du ikke trenger bruke desinfiserende kjemi.

Sølv-ioner er like effektive som kobber-ioner, men dessverre også litt dyrere. En fordel med sølv-ioner, er imidlertid at med den løsningen er det ingen ting å måle. Med kobber-ioner må du noen ganger i sesongen måle kobberinnholdet i vannet manuelt, da det ikke finnes noen automatisk måte å måle kobber på.

E-Clear er en miljøvennlig løsning

Hvorfor kan det være lurt å investere så mye i et kjemifritt renseanlegg? Vi som jobber i bransjen merker at den nye ”miljøvirkeligheten” vi beveger oss inn i, legger et press på alt som har med kjemi å gjøre. Flere og flere firma blir ikke sertifiserte til å produsere klor og andre kjemikalier, og som et resultat stiger prisene, faktisk ganske betydelig. Med E-Clear er du i forkant av denne utviklingen!