Badering i basseng

Bassengmyter – vi avslører 7 vanlige bassengmyter

Det eksisterer mange bassengmyter, og her forteller vi sannheten om noen av de vanligste misoppfatningene.

 

1. Klart bassengvann betyr at det er rent og sunt.

Myte: Usant

Ikke stol på bassengvannets utseendet – stol på kjemien! Det er viktig å teste vannet hver uke og følge med på kjemien for å sikre at det ikke blir usunne nivåer av mikroorganismer.

2. Når man kan lukte kloren er det for mye klor i bassenget

Myte: Usant

Faktisk er det motsatte tilfelle. Her får du en kort kjemileksjon innen bassengvann:
Klor i basseng opptrer i to former; fritt klor og bundet klor.
Fritt klor er den nyttige versjonen av klor, den som dreper bakterier og alger. Denne verdien kan måles, og ønsket verdi i bassenget er 1 – 3 ppm (parts pr milliom).
Bundet klor (også kalt kloraminer) er egentlig en uønsket form for klor i bassenget. Litt forenklet kan vi si at bundet klor er klor som «har mistet sin kraft» og som bare kleber seg til bakterier og alger uten kraft til å drepe dem (oksidere dem). I tillegg til å gi lukt, gir bundet klor også røde øyne.

Bundet klor kan ikke måles direkte, men du kan finne ut hvor mye bundet klor det er i vannet ved å trekke verdien av fritt klor fra totalt klor (kan måles), altså;
totalt klor – fritt klor = bundet klor. Det bør ikke være mer en 0,5 ppm med bundet klor i vannet, ellers begynner det å lukte.
Hvis det er for mye bundet klor i vannet, er løsningen å tilføre mer klor (gjerne sjokk-klore) slik at kloren klarer å gjøre det den skal , – drepe bakterier.

3. Klor gjør blondt hår grønt

Myte: Usant

Det er ikke klor som gir grønt hår, men derimot kobber! Noen algemidler er kobberbaserte, og kobberionene i vannet kan feste seg til proteiner i håret. Men fortvil ikke, grønnskjæret kan lett fjernes av en rensesjampo eller unngå det i utgangspunktet ved å bruke balsam i håret FØR du svømmer. Noen rensemetoder tilfører bevisst kobberioner til vannet, fordi kobber er effektivt mot alger. Hvis du har et slikt apparat, må du bare passe på at ikke kobberinnholdet blir for høyt.

4. Klor gjør at det svir i øynene hvis man åpner dem under vann

Myte: Usant

Igjen så er ikke klor den skyldige! Det er faktisk vann med en ubalansert pH som gjør dette. Hvis du følger litt med på bassengvannet og holder en pH mellom 7,0 og 7,4 så trenger du ikke bekymre deg for at det vil svi i øynene. Se også myten om for mye klor i vannet.

5. Det er ikke klor i et saltvannsbasseng

Myte: Usant

Et saltvannsbasseng er ikke et klorfritt basseng. Når en snakker om «saltvannsbasseng», så er det normalt ikke salt i så høye konsentrasjoner som sjøvann en tenker på. Det er litt salt (0,15 – 0,3 %), og dette saltet brukes til å produsere klor ved elektrolyse. En lager altså sin egen klor i stedet for å kjøpe den og tilsette i vannet. Produksjonen av klor skjer i et apparat som settes inn i filterkretsløpet.

6. Hvis du tisser i bassenget blir vannet blått

Myte: Usant

Dette er en myte mange spøker med, og mange foreldre har brukt den som skremselspropaganda for å hindre at barna tisser i bassenget. Men det er altså ikke sant. I teorien kan man få kjemiske stoffer til å reagere på urin, men det hadde vært vanskelig å hindre at det reagerte på andre stoffer i bassengvannet også.

7. Vent 1 time før du bader etter at du har spist

Myte: Litt sant.

Hvor mange ganger har du ikke hørt dette fra moren din? Sannheten er at når magen din fordøyer mat, går mer blod til magen for å hjelpe til med fordøyelsen, slik at det blir mindre blod i andre muskler. Hvis du overarbeider disse musklene mens du svømmer, KAN du risikere å få krampe, men dette er lite sannsynlig. For å unngå at mora di sier “hva var det jeg sa?”, så sørg for å spise et lettere måltid og ta det rolig med svømmingen rett etter du har spist.

Så nå vet du sannheten til neste gang du hører en av disse seiglivede bassengmytene. Hvis du har spørsmål om hvordan du best tar vare på svømmebassenget ditt, er det uansett lurt å kontakte oss eller sjekke ut bloggen vår med masse tips og triks for bassengeiere.