Det meste i livet må til slutt pusses opp – det gjelder også svømmebasseng

Gjesteinnlegg av bloggeren Tina Stuestøl og instagrammeren Interiorwife.

Da vi bestemte oss for å pusse opp bassenget, regnet vi ut at det hadde vært i drift i godt over 43 000 timer. Da var det kanskje greit å få en liten oppgradering.

Et moderne basseng med god kvalitet, består av ganske mange komponenter, og noen av dem slites over tid. Etter 15 til 20 år er det naturlig med en oppgradering av slitedeler. Selve bassengkonstruksjonen (gulv og vegger) er støpt, så dette er det minimalt med slitasje på. Kantsteinene på toppen av bassenget er også slitesterke, så de trengte vi heller ikke gjøre noe med.

Nye rør og koblinger

Rør og koblinger i vårt basseng går fra bunnsluk, fra skimmer, og via motor, sandfilter og vampepumpe, og til slutt returneres vannet til bassenget via to returdyser. Mot slutten av sesongen i fjor, så oppdaget vi at det var lekkasjer rundt noen av koblingene ved returdysene og inn til motoren. Det er nesten alltid koblingene som er det svakeste punktet, det oppstår sjeldent lekkasjer i selve røret.

Både før og etter bytting til nytt, trykktestet vi alle rørene/koblingene. Trykktesting er en effektiv måte å finne ut av om det kan være lekkasjer i rørsystemet, og vi fant noen lekkasjer gjennom denne testen.

Dysene var i utgangspunktet satt litt lavt i bassenget og i forbindelse med at vi uansett måtte bytte koblingene ved returdysene, bestemte vi oss like godt for å flytte de høyere opp på bassenget. Årsaken til dette var at dersom det om nye 15 år oppstår lekkasje i koblingene, vil det være betydelig enklere å få tilgang på koblingene.

Rør inn til basseng

Ny motor

Motoren har vært en trofast og driftssikker kompis og er selve hjertet i bassenget. Den har pumpet millioner av liter gjennom rensesystemet. Selv om den hadde gått langt, var det ingen antydning til at den var utslitt. Men når vi først var i gang, ble vi anbefalt å bytte den også, ettersom det var en viss fare for at den ville ta kvelden i løpet av noen få år. Når vi likevel hadde reparatørene her og når koblingene inn til motoren likevel måtte byttes, bestemte vi oss for å pensjonere den trofaste arbeidshesten. En ny motor, er dessuten ikke blant de dyreste komponentene å bytte, så valget var egentlig ganske enkelt. Den nye motoren har samme effekt som tidligere, men er fysisk noe mindre. Det betyr at vi får litt bedre plass inne i pumperommet.

Renseanlegg til basseng

Ny liner/bassengduk

For et par år siden gjorde vi en skikkelig tabbe da vi skulle rengjøre lineren (bassengduken inni bassenget som ser ut som fliser). Vi benyttet en mikrofiberklut, men lineren er litt sensitiv, så man må være forsiktig når man vasker. Resultatet ble at det oppstod noen mindre porer i duken som samlet skitt. Dette området ble bare mer og mer skittent.

Ellers bidrar jo sol og klorvann til at bassengduken slites over tid. De nye dukene som selges nå, er dessuten enda mer slitesterk. At vi også har fått opplæring i korrekt rengjøring av duken, inkludert rett rengjøringsmidler, gjør at vi nå for all fremtid skal unngå lignende tabber. Neste artikkel jeg skal skrive skal handle om nettopp dette: bruk av riktige vaskemidler og  hvordan vedlikeholde/rengjøre bassenget.

Bytte liner duk i basseng

Valg av duk

Det var veldig mange spennende farger og mønster å velge i. Vi hadde egentlig lyst til å bytte til noe helt nytt, men motet sviktet. Vi gikk for samme duk som vi alltid har hatt. De blå mosaikkflisene i det klare vannet, står veldig godt mot den grånede planken i plattingen og det grønne gresset rundt.

Når man bytter liner (duk) så bytter man også innerduk. Det er duken mellom lineren og bassengveggene. I forbindelse med dette byttet, gikk reperatørene over både vegger og gulv i bassenget, pusset bort små porer og sparklet ujevnheter. I tillegg borret de opp nye hull i overgangen mellom vegg og gulv, for å sikre at kondens/svette fra duken ikke blir liggende, og forhindrer dermed at duken blir liggende å ”svømme” i kondens.

Bytte liner i svømmebasseng

Nye dyser, ny luke i skimmeren og ny lyspære

Selv om det ikke var noe galt med selve returdysene, måtte vi bytte dem da vi som nevnt ønsket å plassere dem høyere opp på bassengveggene. Sterke og velfungerende dyser er for øvrig helt avgjørende for å sikre at du får et basseng med god sirkulasjon. Det er fra returdysene det oppvarmede vannet kommer ut.

I samme slengen valgte vi også å bytte luke i skimmeren, da denne ble sparket inn av en ivrig barnefot for et par år siden. Å ha luke i skimmeren er viktig for å sikre at løv eller andre ting som havner i overflaten på bassenget, ikke blir skylt tilbake i bassenget, men renses bort.

En gang i løpet av 15 år har vi byttet pære i bassenglampen, så det er ikke stor slitasje på den komponenten.

Bytting av liner i basseng av Basseng AS

Ny sand i sandfilteret

Etter flere titalls tusen timer med rensing av vann, er det også anbefalt å bytte sand i sandfilteret ca hvert 6. år. Det finnes også et alternativ til  sand som er små glasspartikler, som visstnok renser vannet enda bedre enn sand og som har enda lenger levetid.

Rundt basseng i hagen

Solide fagfolk

Ja, dette er kanskje det viktigste punktet. Du må bruke gode fagfolk som vet hva de driver med. Og jeg er ekstremt fornøyd med folkene fra Basseng AS. De er kunnskapsrike, foreslår gode løsninger og kommer med tips og råd for både stort og smått. At de gjør jobben til avtalt tid, og rydder opp etter seg, betyr selvsagt også veldig mye for den totale opplevelsen.

Og herved erklærer jeg badesesongen for åpnet!!

Montører fra Basseng As som jobber

Sett sammen din egen bassengpakke – test vår bassengkonfigurator her!