Hvordan bygge basseng selv? Vår kunde forteller

– Jeg har gjort alt selv, og lærte veldig mye av det. Så jeg hadde nok gjort ting annerledes hvis jeg hadde visst det jeg gjør i dag, begynner Kenneth Lauritzen samtalen vår. Vi sitter i hagen hans like utenfor Drammen. Han satte i gang å bygge basseng selv i september 2016 og prosjektet var ferdig i mai 2017.

Bassenget ligger plassert midt i den store hagen og lager et lunt område ved uteplassen som ligger mellom boligen og bassenget. Lauritzen har bygget terrasse med stor trapp og sittebenker rundt bassenget og laget bed med blomster og busker for å få bassenget til å gli mer naturlig inn i omgivelsene. Resultatet er absolutt flott, og det er vanskelig å forestille seg at det en gang var en flat plen der. (Se bilder fra byggeprosessen helt nederst på siden.)

Svømmebasseng i hagen med terrasse rundt

Selve bassenget er et Polyfaser Capri 90 glassfiberbasseng på 4 x 9 m, med trapp. Kenneth har lagt ned spotter i terrassen og satt opp rekkverk i tre og glass rundt. Utedusj og en levegg i stoff man kan dra ut og inn etter behov er praktiske elementer. I tillegg har han et manuelt sikkerhetstrekk som rulles over når bassenget ikke er i bruk.

Svømmebasseng i hagen med terrasse og gjerde rundt

Hva er det beste med å ha basseng?

– Det er veldig sosialt! forteller Kenneth. Vi bruker bassenget daglig og har ofte familie på besøk. Vi liker også å ta frem volleyballnettet og spille litt. Det er veldig oppkvikkende å starte dagen med et bad, og deilig å kjøle seg ned på varme sommerdager. Her en dag jeg klippet plenen var det så varmt at jeg tok en pause og hoppet uti bassenget med klærne på og gikk tilbake og klippet videre, ler han.

Basseng med fin utsikt

Hvorfor valgte du å bygge basseng selv?

– Hvorfor ikke? svarer Kenneth leende. – Nei, helt ærlig så var det en litt impulsiv beslutning. Vi hadde et område her ved utepeisen som i grunnen ble lite brukt, og tenkte at det hadde vært gøy med et basseng. Jeg er passelig “handy” så jeg startet naivt med et lite budsjett, og leste meg opp på det meste hos forskjellige bassengleverandører. Men jeg skjønte fort at når man først er i gang så sparer man ikke på noe. En av leverandørene vi var i kontakt med var veldig ivrige og sa de kunne levere basseng billig, men jeg så fort at det ikke var god nok kvalitet på det. Så jeg undersøkte flere andre med tanke på både seriøsitet og produkter, og stod til slutt igjen med 2 leverandører. Det som avgjorde at det ble Basseng AS var bassengtypen de kunne tilby. Vi fikk bl.a. 1 meter lenger basseng via de.

Glassfiber basseng i hagen

Du har ikke angret på valget av leverandør?

– Nei, absolutt ikke, smiler han. Jeg har et veldig godt inntrykk av Basseng AS. Spesielt positivt har det vært med montøren deres Tomasz, han kunne jeg ringe til hvis jeg lurte på noe. Jeg har fått mange gode tips og råd i byggeprosessen.

Men du ville gjort ting annerledes?

– Jeg ville heller ha gravd ned svømmebassenget i bakken i stedet for å plassere det over bakken og fylle masse inntil. Det ville gjort ting mye enklere og jeg kunne spart en del penger på det. Men der jeg ville plassere bassenget var det fjell og ikke løsmasse, så da måtte jeg ha sprengt bort det. Så jeg tenkte det var enklere å bare rette ut bakkenivået med grus og plassere bassenget oppå. Det var det absolutt ikke, ler han. Det var en kjempejobb, og jeg har kjørt på mange lastebillass med masse. Men det ble jo flott til slutt da, men det var mye jobb slik jeg valgte å gjøre det.

Glassfiber basseng i hagen med terrasse rundt

Selve prosessen med å bygge basseng selv beskriver Kenneth slik:

  1. – Først fant jeg ut av hvor den ideelle plasseringen for bassenget var. Mange har jo litt begrensninger med tanke på tomten, men man bør tenke bl.a. på sol- og vindforhold, råder han. -Ikke plasser bassenget et sted med mye skygge, og det kan være lurt å ikke ha trær som mister blader i nærheten. Vi hadde et område her ved utepeisen som ble lite brukt og ønsket å knytte det sammen med bassenget.
  2. – Deretter tok jeg utgangspunkt i høyde og bredde på bassenget jeg ønsket og målte opp området for å sjekke at det var plass. Ved å spraye maling på bakken er det lettere å se hvor stort det faktisk vil bli, og husk å inkludere eventuell terrasse rundt bassenget, tipser han. – Når man vet hvilke dimensjoner man ønsker og har plass til, kan det også være lurt å få tegnet 3D tegninger av prosjektet.
  3. – Så var det bare å hente en gravemaskin og kjøre på grus for å rette bakkenivået.
  4. – Når det var gjort så støpte jeg ringmuren. I dette stadiet var jeg fremdeles veldig optimistisk, ler Kenneth.
  5. – Deretter var det armering og å fylle ringmuren med betong, forteller han videre.
  6. – Det neste trinnet var veldig spennende når selve glassfiberbassenget som er ferdig støpt skulle heises på plass med svære kraner.
  7. – Det neste trinnet i byggeprosessen min er vanligvis unødvendig, men jeg gjorde rett og slett en tabbe, sier Kenneth. Jeg hadde spart meg for mye arbeid hvis jeg hadde kjøpt et basseng som var helt avstivet fra produsenten. Da hadde jeg ikke trengt å fylle masse rundt bassenget etterpå.
  8. – Nest siste steg var tidkrevende for nå skulle fyllmassen på plass rundt bassenget. Vi kjørte lastebillass på lastebillass med jord og plasserte rundt bassenget for å få det til å gli mer naturlig inn i omgivelsene.
  9. – Til slutt bygget jeg terrasse rundt bassenget med en stor trapp ned til uteplassen. Vi laget også bed og plantet litt rundt det. Hele prosjektet tok vel rundt 8 måneder.

Basseng i hagen

– Er det mye vedlikehold med basseng?

– Nei, vi bruker ikke mye tid på det, svarer Kenneth. Vi vasker vannlinja annen hver gang vi bader med en spesialsvamp man kjøper i nettbutikken til Basseng AS. Det er gjort på noen få minutter. Og vi er flinke til å bruke sikkerhetstrekket som beskytter mot rusk og rask når vi ikke bruker bassenget. I tillegg så kjører vi rens og sjekker skimmere 1 gang pr. uke. Og vaskeroboten kjører vi i gang 2 ganger i uka. Så totalt tar det kanskje 20-30 min hver uke. Dersom vi reiser bort på sommeren så har jeg laget en laminert “bruksanvisning” slik at naboen enkelt kan ta seg av det mest nødvendige når vi er av sted.

Les her for en grundig produktguide for rengjøring av basseng og utstyr.

Beste tips når man skaffer seg basseng

– Mitt beste tips er å kjøpe helautomatisk renseanlegg og ei skikkelig god varmepumpe, sier Kenneth. Man bør ikke prøve å spare inn kostnadene her, man bør heller investere i varme og rensing for det får man igjen for til slutt. Selv har han en vertikalt blåsende varmepumpe bak/ved siden av bassenget og teknisk rom for renseanlegg under terrassen. Renseanlegget er et godt dimensjonert sandfilter av typen Cantabric Astral sandfilter. – Jeg kikket kun på de varmepumpene som hadde høyest COP-verdi (effekt), for selv om de er dyrest i innkjøp, så er de billigst i bruk. Det gir en forutsigbarhet og hos oss har bruk av varmepumpa ikke slått ut på strømregninga selv om vi har 32 grader i vannet.

Teknisk rom til basseng i hagen

Les 10 ting du bør vite om varmepumper til basseng her

Kenneth ler og legger til avslutningsvis; – Et annet tips må jo være å tenke seg godt om når det gjelder plassering av bassenget. Det er mye enklere og billigere å grave bassenget ned i bakken!

 

[title text=»Bildegalleri» style=»center»]