Støpte basseng

Støpte basseng, (unntatt Thermopool)

I kategorien støpte basseng regner vi alle basseng hvor den bærende konstruksjonen i selve bassenget er støpt i betong; helstøpt i betong, støpt med forskalingsblokker eller satt sammen av elementer av betong. Vi regner også Thermopool for et støpt basseng, men det har fått sin egen artikkel.

Basseng AS bygger ikke støpte basseng for kunder, men vi får mange henvendelser om dem , og vi leverer mye komponenter til dem. Thermopool bygger vi, men ikke i høysesong.

Støpte basseng er utvilsomt veldig gode basseng. Veldig ofte når kunder begynner å forhøre seg om det å støpe et basseng selv, skjønner vi at noe av motivasjonen er å spare penger i forhold til f.eks en komplett pakkeløsning med Thermopool eller glassfiberbasseng. Vår erfaring er at det å støpe et basseng, gir svært små besparelser, men mye mer arbeid. Unntaket er hvis du har spesielle forbindelser m.h.t. utstyr til å støpe, f.eks. billig tilgang på forskalingslemmer.

Noen ganger kan likevel det å hel-støpe bassenget være det riktige. Det gjelder f.eks. når bassenget er en del av et større støpt prosjekt/bygg.

Noen ord om bruk av forskalingsblokker

Vi møter stadig på at noen  har bygget eller ønsker å bygge basseng av forskalingsblokker. Slike blokker gir solide basseng, men har tre ulemper:

 • Når det er ferdig isolert, har besparelsen i forhold til Thermoblokker minket kraftig.
 • Alle forskalingsblokkene har en spor som er laget slik for å gi et mønster i veggflaten og kamuflere skjøtene. Disse sporen MÅ pusses bort, og det er ikke helt enkelt å få fint, for det er vanskelig å bare fylle sporet. Å pusse hele veggene er en stor jobb, og koster litt.
 • Basseng av forskalingsblokker kan heller ikke flislegges. Til det er faren for sprekker i membranen og derved lekkasje, for stor.

Snakk med fagfolk på basseng FØR du begynner på jobben

Litt for ofte er kunder kommet langt i prosessen med å bygge basseng før de kontakter oss. Da har de ofte allerede gjort flere feil som både fordyrer og som også gjør prosessen unødvendig vanskelig, og resultatet dårligere. Ettersom vi har fått en ledende rolle når det gjelder å veilede om bygging av basseng, får vi svært mange forespørsler, periodevis flere enn vi klarer helt av. Vi er derfor nødt til sile litt hvem vi bruker tid på, for tid er en begrenset ressurs i en hektisk og kort sesong.

Bruk god tid på å leses deg opp på relevante kapitler her i Bassengskolen. Her får du svar på mye.

«Kjøp» prosjektering

For å spisse vår tidsbruk, har vi innført en ordning hvor du kan «kjøpe» deg en komplett prosjektering av et basseng. Vi setter ordet kjøpe i hermetegn, for hvis du handler utstyret av oss, trekker vi fra kostnaden for prosjekteringen. Inngår du denne avtalen, prosjekterer vi alt det bassengtekniske og beskriver hvordan det må bygges (vi prosjekterer ikke armeringen).

Hvis du ikke ønsker at vi skal prosjektere bassenget ditt, må du i alle fall bruke ganske mye tid på å lese deg opp her på bassengskolen.

Polyfaser glassfiberbasseng, – med sandwich-konstruksjon

Basseng AS Kundebilde Polyfaser Ischia 70 blått med overbygg Emporia

Polyfaser, – det kan ikke bli bedre!

Et Polyfaser basseng er laget med nesten dobbelt så mye glassfiber som de fleste andre basseng. Dette fordi isolasjonen ligger mellom to lag glassfiber, altså i en sandwich konstruksjon. Dette gjør Polyfaser glassfiberbasseng vesentlig stivere enn andre basseng, noe vi ser godt når vi heiser de forskjellige typene basseng.

Polyfaser er en produsent som har laget glassfiberbasseng i over 20 år. Med erfaring fra mer enn 100.000 basseng, vet de hva de steller med. Det er din trygghet.

I tillegg til å bruke de beste produktene, herder Polyfaser sine basseng i en stor ovn i ett døgn for at all glassfiberen skal være gjennomherdet. Bassengene støpes over en form, og Polyfaser har mest tro på at resultatet blir perfekt når dette gjøres av erfarne fagfolk for hånd.

Isolert og med gode avstivere

Alle bassengene vi tar inn, kommer fullisolert, godt egnet for det nordiske klima. I veggene er det loddrette avstivere, og på toppen av veggen ligger det en solid stålramme bakt inn i glassfiberen. Det gi stabile basseng. Fordi Polyfaser bassengene har dekket isolasjonen med glassfiber, kan de stå med «bena i vann», uten at det gjør noe. Dette gjelder f.eks. ved høy vannstand der bassenget skal stå.

Hvite basseng er mest populære

I Norge bygger de fleste sitt første basseng, og mange tror at det må være blått for å få den fine blå fargen på vannet. Det er feil! Polyfaser lager faktisk 90 % av sine basseng som hvite, og hvis du studerer bildene av bassengene våre vil du se at de fleste er hvite. Overraskende nok blir vannet likevel blått eller blå-grønt, men du kan se på stripa over vannstand at bassenget faktisk er hvitt.

Hvite basseng er også mindre utsatt for bleiking, eller faktisk ikke utsatt for det idet hele tatt. Det kan være et moment å ha med, særlig hvis du skal tilsette kjemi manuelt.

Kvalitet på HELE leveransen

Selve bassenget er bare ett ledd i en lang rekke forhold som må være på plass for at bassenget skal bli til glede i mange år, og ikke til bry.

 • Selve monteringen: det er faktisk mer komplisert å montere et glassfiberbasseng enn mange tror. Derfor ønsker Basseng AS å stå for den jobben selv.
 • Renseanlegget og annet teknisk utstyr: til et Polyfaser glassfiberbasseng leverer vi alltid bare beste kvalitet av utstyr.
 • Helt kjemifri rensemetode: E-Clear kjemifrie rensing leverer vi for så vidt ikke bare til glassfiberbasseng, men du kommer til å elske den enkle og likevel hygieniske løsningen.
 • Garantien gjelder til 30 °C over tid. Ikke la deg lure når noe sier at glassfiberbasseng tåler mer enn dette. De fleste produsentene sier maks 28 °C, men ikke alle leverandører bringer dette videre.
 • Har mange modeller med nedsenket og «usynlig» lamelltrekk.
 • Leveres alltid med lys, skimmer, returdyser, bunn-avløp og støtte under trapp. Alle glassfiberbasseng må ha støtte under trappene, men de fleste leverandørene i Norge lar deg finne løsning for dette slev. Basseng AS har støtter med i leveransen.

Polyfaser kan ha størrelser opp til 4 x 11 m, og kommer ferdig støpt med akkurat den fasongen de skal ha, inkludert trapp og alt. Begrensningen på størrelsen ligger på transporten. Over den nevnte størrelsen kommer de i moduler og må settes sammen på stedet. Slike modulbasseng brukes helst på campingplasser og hoteller.

Fordeler med glassfiberbasseng:

Meget kort byggetid, én til to dager. Finnes i mange fasonger. Flere fargevalg. Finnes i modeller med overflow. Finnes med nedsenket lamellbrønn. Meget holdbare og lette å holde rene.

Ulemper med glassfiberbasseng:

Vanskelig å finne noen hvis du ikke kjøper det for billig.

Hvordan et glassfiberbasseng best overvintres, kan du lese om her

Stålplatebasseng (tynn plate)

Stålplatebasseng, mye badeglede til en rimelig pris

Stålplatebasseng er rimelige basseng, og man får mye badeglede for en begrenset investering. Kort byggetid, 1 – 2 dager. Kan greit bygges inn i terrasse, men du kan ikke fylle masse inn mot bassengveggen. Bassenget kan om ønskelig isoleres på utsiden. En kan også om ønskelig isolere bunnen, da med vannfast isopor (blå eller rosa, den hvite trekker vann).

Dette bassenget er laget av en tynn stålplate. Før det blir montert, er veggen til bassenget en rull (en koil) med mange meter tynn og bøyelig stålplate. Denne plata utgjør veggen på bassenget. Du ruller ut plata, kobler sammen de to endene, og vips så har du fasongen på et rundt basseng. Så henger du en fasongsydd pose (liner, engelsk og uttales lainer) opp på kanten av plata. Denne posen er ofte blå, den har bunn og er vanntett.
Ved å klemme sammen den ellers naturlige runde fasongen, kan en få ovale basseng.
Dybde: fra 0,9 til 1,32 m, avhengig av modell.

En godt utprøvd bassengtype

Et stålplate har alltid bare én skimmer og én returdyse. Dette fordi hull til disse er stanset ut i stålplata fra fabrikk. Når du leser andre steder i Basseng-skolen, vil du se at dette er mindre enn det optimale på store basseng, men stålplatebasseng handler om å få mest mulig basseng rimeligst mulig, og produsentene har derfor lagt seg på løsningen med en skimmer og en returdyse. Når det er sagt, så skal du også vite at det ikke er noen andre basseng som produseres i så store antall som disse bassengene (millioner), så løsningen er velprøvd. Den runde eller ovale fasongen gjør også at det ikke så lett danner seg bakevjer hvor vannet ikke blir renset (vannet går lett i sirkel i bassenget). Det nytter imidlertid ikke å sette på et renseanlegg som er større enn ca. 8 m³/t (selv om bassenget er stort). Du får ikke mer vann gjennom røropplegget uansett. Trenger du ekstra filtrering i perioder, får du heller kjøre renseanlegget mer enn de anbefalte 8 – 10 timer pr. døgn.

Et stålplatebasseng skal normalt ikke ha støpt plate under seg. Hvor mye grunnarbeider et stålplatebasseng trenger, er veldig vanskelig å si på generelt grunnlag. Det vi kan si, er at disse bassengene er de som trenger minst klargjøring på forhånd. Det ideelle er at all jord fjernes ned til f.eks. 50 cm. Deretter fyller du 30 cm pukk, legger en skille-duk og deretter 20 cm subbus (knust stein 0 – 8 mm). Det fine med subbus er at den kan komprimeres og bli helt hard. Duken mellom pukken og subbusen er for at ikke subbusen skal drysse nedover i den grovere massen når den tørker. Hvis det skjer, blir bunnen ujevn. Vanlig støpe sand (sandkassesand) er ikke et godt alternativ som bunn, for den pakker seg ikke og viker når en f.eks. setter helen hardt ned.

Fordeler med stålplatebasseng:

Dette er rimelige basseng, og man får mye badeglede for en begrenset investering. Kort byggetid, 1 – 2 dager. Kan greit bygges inn i terrasse, men du kan ikke fylle masse inn mot bassengveggen. Bassenget kan om ønskelig isoleres på utsiden. En kan også om ønskelig isolere bunnen, da med vannfast isopor (blå eller rosa).

Ulemper med Stålplatebasseng:

Kan ikke graves ned. Med det mener vi at en ikke kan fylle masse inn mot bassengveggen. En kan grave det ned, la terrenget skrå utover og bygge terrasse rundt. Da vil det se ut som det er nedgravd. Noen leverandører påstår at det er mulig å fylle masse rundt disse bassengene, men vi fraråder dette da det vil gi store problemer hvis bassenget skal tømmes for vann, eksempelvis for å bytte liner. Stålplata har lenger levetid enn lineren, og du vil derfor høyst sannsynlig komme i den situasjonen at lineren må byttes før bassenget er utrangert.
Stålplatebasseng er mer energikrevende dersom du skal varme opp bassenget, da veggen kjøler i tillegg til overflaten. Det hjelper mye å isolere veggene på utsiden, om så bare med en cm eller to med isolasjon.

Vi er litt i tvil om en kan si at stålplatebasseng øker verdien på eiendommen slik nedgravde støpte basseng eller glassfiberbasseng gjør. Men badeglede, det gir de…!

THERMOPOOL

Bilde av thermopool

Thermopool; det perfekte gjør-det-selv bassenget

Basseng AS veldig glade i et basseng som vi kaller THERMOPOOL. Dette bassenget bygges av isoporblokker som stables som legoklosser som deretter fylles med betong. Dette gir et solid basseng med en 15 cm kjerne av helstøpt betong, samtidig som det gir et godt isolert basseng. Blokkene har 2 x 5 cm isopor som vegger.

I og med at støpte basseng er noe som bygges fra bunnen av, må en vite en del om hvordan filterkretsløpet skal dimensjoneres for å få god rensing av vannet. Hvis du kjøper bassenget av Basseng AS (noe vi selvsagt anbefaler), får du alltid nok utstyr slik at du får et godt dimensjonert anlegg. Hvis du skal prosjektere bassenget selv, må du lese mer om renseanlegg og røropplegg her på bassengskolen.

Fordeler med Thermopool:

Meget fleksibelt system som gjør at du kan bygge bassenget i den fasongen du ønsker. Du kan også ha varierende dybde. Det er også veldig godt isolert. Forholdsvis enkelt for gjør-det-selv kundene å bygge bassenget selv. Kan både graves ned og være frittstående. Enkelt å plassere innstøpingsdeler som skimmer, returdyser, lys etc. Vi pleier å si at hvis du kan bygge en terrasse i vinkel og vater, så greier du å bygge et Thermopool.

Vi må fremheve spesielt at Thermopool kan være frittstående.

Hvis tomten for eksempel er veldig skrånende, kan ytterveggen på bassenget være både støttemur og bassengvegg samtidig. I tillegg har bassengveggen en kjerne på 15 cm betong som en kan benytte til å bolte fast en utvendig terrasse. Konsulter våre selgere hvis bassenget skal være frittstående.

Thermopool kan flislegges

Vi har 20 års erfaring med å flislegge Thermopool, og vi har enda ikke hørt om en flis som har løsnet. Vi er kjent med at de som ikke selger dette produktet sier noe annet, men hvis du velger de produktene vi leverer (membran, lim/fuge og glassmosaikk), kan du være trygg på at du får en varig løsning.

Velg trapp i stedet for stige

Basseng AS anbefaler alltid en innvendig trapp i stedet for stige. Det er bedre å gå opp og ned av bassenget via en trapp, og det er også godt å sitte der og applaudere barn og barnebarn. Vi bruker meste en enkel hjørnetrapp laget ferdig av veldig hard isopor (EPS). Denne monterer du på under en time, og liner produsenten har lang erfaring med å tilpasse lineren til den. Andre tinn oppenfra er ekstra bredt og godt å sitte i.

Ulemper med Thermopool:

Det er vanskelig å finne ulemper, men det måtte være at det er forholdsvis lang byggetid. Det går fort 3 – 5 uker. Mange vil også regne det som en ulempe at bassenget kles med liner som har en levetid på 15 – 20 år før den må byttes. Hvis du flislegger Thermopool, kan du regne 50 år ++

Kundebilde Thermopool med lamellbrønn.

Linere til Thermopool og andre støpte basseng:

En Thermopool er i utgangspunktet ikke vanntette, men kles innvendig med en vanntett PVC-pose (liner) som gjør bassenget tett, eller de flislegges.
Lineren finnes i to varianter: en variant på 0,75 mm som kommer ferdig sveiset på mål, tilpasset ditt basseng, og en armert type på 1,5 mm som må sveises på stedet.
I dag, når produksjonen av prefabrikkerte linere er blitt CNC-styrt (data-styrt), kan en få prefabrikkerte linere til de fleste fasonger på bassenget og med mange versjoner av trapp. Prefabrikkert liner er den som de siste årene er blitt ganske dominerende på markedet.

Vi regner en prefabrikkert lineres levetid til 15 – 20 år, og den er enkel å bytte. Den armerte lineren varer nok 10 år lenger , men koster normalt mer enn det dobbelte.
Levetiden til en liner er veldig avhengig av at en har riktige kjemiske verdier på vannet. Linere som brukes i støpte basseng er av en vesentlig høyere kvalitet enn dem som brukes i stålplatebasseng. En liner av typen Celsius på 0,75 mm tåler inntil 33°C over tid. Premium tåler 35 °C. Hvis en har for høy temperatur, vil lineren utvide seg og få skrukker.

Både for lav og for høy pH over tid kan også ødelegge en liner. Den utvider seg og blir full av små skrukker. Dette fordi feil pH får lineren til å absorbere vann og utvide seg. Høy temperatur og høye klorverdier forsterker denne effekten.

PP-pools, basseng av Polypropylen

PP-pools, fleksibelt på fasong.

Basseng av polypropylen, også kalt PP-basseng, er basseng som sveises av plater av plastmaterialet polypropylen. Fordi bassengene sveises av plater, står produsenten veldig fritt mht. utforming. NIVEKO er en produsent av PP-pools som gir bassengene mange forskjellige utforminger. PP-pools kommer ofte med en ferdig innvendig trapp.

Basseng AS selger ikke PP-basseng, men vi tar dem likevel med i Bassengskolen fordi de finnes på det Norske markedet.

Platene som brukes, gir liten stivhet til konstruksjonen, noe som kompenseres med avstivere som sveises på platene på alle veggene.

Store variasjoner i kvaliteten på pp-poolsPP Pools

PP-basseng varierer veldig mye i kvalitet. Både finnes det forskjellig kvalitet av polypropylen, men den største variasjonen skyldes platetykkelsen som benyttes, og om sveisene er ensidige eller tosidige. Platetykkelsen på de billigste er bare 6 mm, og på de dyreste 12 mm. På de rimeligste typene er sveisene mellom platene utført bare på en side, mens de dyreste er sveiset på to sider, altså dobbelt arbeid og dobbelt styrke, men også dobbel kostnad.

Som nevnt gir platene av polypropylen liten stivhet til selve konstruksjonen, selv om det er påsveiset avstivere (se bildet). Du må derfor regne med å måtte støpe rundt bassenget når du monterer det. Det er derfor ikke et basseng som bygges spesielt kjapt, og prisen til slutt blir ofte vesentlig høyere enn den rimelige prisen en får presentert av leverandøren.

Hvis du får riper eller mer alvorlige skader på en PP-pool, kan disse repareres med sveising, men reparasjonen blir alltid synlig. Overflaten vil også blekes av sol og kjemi (særlig klor), og det kan ikke repareres.

Fordeler med PP-basseng: Meget fleksible på fasong. Bruker ikke liner. Leveres som regel med trapp.
Ulemper: Omstendelige å bygge. Bleking kan ikke repareres. Skader i overflate blir synlig også etter reparasjon.

Hvordan er et basseng oppbygd

Grunnprinsipper for alle svømmebasseng:

Alle basseng består av noen felles komponenter. Selv om de finnes i forskjellige prisklasser og forskjellige utførelser, er prinsippet for hvordan de virker og stelles likevel stort sett de samme. Disse komponentene er:

 • Selve bassenget (bassengkroppen)
 • Et renseanlegg (filteranlegg). Består av en filterpumpe/sirkulasjonspumpe og et filter
 • Sikring mot drukning
 • Diverse tilleggsutstyr; oppvarming, kjemistyring, automatiske renseroboter o.l.
 • Det elektriske anlegget

Under de neste kategoriene kan du lese mer om hva som skiller de forskjellige bassengtypene.

Europool glassfiberbasseng

Europool Haiti
Europool Haiti

EUROPOOL, når du vil ha mye kvalitet for en rimelig pris

Europool glassfiberbasseng er bassenget for deg som vil ha et rimelig basseng, men ikke gi avkall på kvalitet. Les hvorfor du bør velge nettopp Europool.

GODE glassfiberbasseng inntar en andreplass skalaen med hensyn til kvalitet, – bak flislagte basseng. Glassfiberbasseng bygges opp av polyester forsterket glassfiber med gelcoat ytterst. De har en veldig glatt og tiltalende overflate som er lett å holde ren. Ettersom de kommer ferdig støpte, har de også kort byggetid.

Vi begynte forrige avsnitt med å si GODE glassfiberbasseng. Det er fordi vi dessverre ser at det har kommet en del mindre bra basseng på det Norske markedet. Som så ofte ellers, får en det en betaler for. Dessverre ser de billige og de dyrere bassengene like fine ut når de er nye, mens problemene gjerne oppstår etter noen år. Vi har sett at glassfiberbasseng har sprukket, og vi har sett at overflaten «blører» seg på grunn av at de er dårlig herdet og at det er benyttet rimelige råmaterialer. Vi har også sett «god gammeldags glassfiberpest». Alle de Polske produsentene, – unntatt Europool, har en øvre temperaturgrense på 28 °C. Billig kan fort bli dyrt!

Europool, et sikkert valg av flere grunner

La oss liste opp hvorfor du trygt kan velge Europool:

 • I motsetning til mange andre leverandører har Europool samme pris for alle farger.
 • To sjikt med gelcoat innerst i bassenget, i stedet for ett. Gelcoaten er sjiktet som gir fargen, og som også må være motstandsdyktig mot kjemi.
 • Garantien gjelder for vanntemperatur opp til hele 30 C°, mens mange andre leverandører kun garanterer til 28 °C (ikke alle leverandørene er ærlige på dette).
 • Ståldragere er montert rundt bassenget i to høyder, både i «magehøyde» og øverst. De fleste produsentene har ståldrager i en høyde, som regel øverst. Ståldragerne gir bassengene stabilitet slik at de holder seg rette og pene.
 • Ingen støping nødvendig. Basseng AS har utviklet en måte å montere Europool som gjør støping unødvendig. Å støpe under og rundt bassenget gir en merkostnad på opptil kr 50.000. Basseng AS har utviklet et «anker» som gjør at veggene holder seg rette uten støping. Dette «ankeret» er inkludert i leveransen.
 • Moderne kant øverst på bassenget. For en del år siden ble formene til bassengene laget med en veldig kraftig kant rundt bassenget øverst. En del produsenter bruker disse formene enda. Europool derimot har en relativt lav, pen øvre kant. Om en ønsker det, kan denne dekkes med terrasse eller kantstein. De høye kantene er vanskelig å skjule, for hvis du skal gjøre det, blir vannstanden uheldig lav. Høy vannstand er penest.
 • Hvis du ikke ødelegger bassenget med feil verdier på kjemien, har det en levetid på 50 år ++

Kjøp Europool glassfiberbasseng av Basseng AS, og få det som «PLUG and PLAY»

Det er ikke det samme hvem du kjøper et glassfiberbasseng av. Noen selger bare «råvaren», og så må du tilberede måltidet selv. For en som ikke har bygd basseng før, er ikke det helt enkelt. Basseng AS ønsker at vi profesjonelle skal gjøre mest mulig av jobben, slik at monteringen er problemfri for deg som kunde.

 • Basseng AS Selger Europool glassfiberbasseng med alle deler montert på bassengene fra fabrikken, av proffene som har laget bassenget. Det gjelder lys, skimmer, returdyser og bunnavløp. Vi sparer heller ikke på antallet skimmere og returdyser, men leverer i henhold til internasjonal standard.
 • Til forskjell fra mange (alle de andre), setter vi også inn et bunn-avløp nederst på veggen. Det er veldig nyttig når du skal senke vannstanden i bassenget, men det er også viktig for å rense vannet i bunnsjiktet av bassenget. I bassenglandet Frankrike er det påbudt med bunnavløp, det sier vel litt!
 • Basseng AS tilbyr renseanlegg ferdig montert i en glassfiberboks. Da trenger du som kunde bare å koble/lime slanger mellom den boks og bassenget. Det greier selv far….!
 • Vi leverer alltid med de støttene du trenger under trappen, så slipper du å kjøpe Lecablokker eller lignende for å mure opp. Alle trapper i glassfiberbasseng må støttes opp. Våre støtter er justerbare i høyden.
 • Egenutviklet «sideanker» (forsterkning) gjør at du kan montere Europool kjøpt av Basseng AS uten å måtte støpe rundt. Det gir en stor besparelse.

Se utvalget her

Fordeler med glassfiberbasseng

Meget kort byggetid, én til to dager. Finnes i mange fasonger. Flere fargevalg. Finnes med nedsenket lamellbrønn. Meget holdbare og lette å holde rene. Kan repareres hvis du er uheldig og får skade.

Ulemper med glassfiberbasseng:

Vanskelig å finne noen hvis du ikke kjøper det for billig.

Hvordan et glassfiberbasseng best overvintres, kan du lese om her