Hvordan er et basseng oppbygd

Grunnprinsipper for alle basseng:

Alle basseng består av noen felles komponenter. Selv om de finnes i forskjellige prisklasser og forskjellige utførelser, er prinsippet for hvordan de virker og stelles likevel stort sett de samme. Disse komponentene er:

  • Selve bassenget (bassengkroppen)
  • Et renseanlegg (filteranlegg). Består av en filterpumpe/sirkulasjonspumpe og et filter
  • Sikring mot drukning
  • Diverse tilleggsutstyr; oppvarming, kjemistyring, automatiske renseroboter o.l.
  • Det elektriske anlegget

Under de neste kategoriene kan du lese mer om hva som skiller de forskjellige bassengtypene.

Polyfaser glassfiberbasseng, – med sandwich-konstruksjon

Basseng AS Kundebilde Polyfaser Ischia 70 blått med overbygg Emporia

Polyfaser, – det kan ikke bli bedre!

Et Polyfaser basseng er laget med nesten dobbelt så mye glassfiber som de fleste andre basseng. Dette fordi isolasjonen ligger mellom to lag glassfiber, altså i en sandwich konstruksjon. Dette gjør Polyfaser glassfiberbasseng vesentlig stivere enn andre basseng, noe vi ser godt når vi heiser de forskjellige typene basseng.

Polyfaser er en produsent som har laget glassfiberbasseng i over 20 år. Med erfaring fra mer enn 100.000 basseng, vet de hva de steller med. Det er din trygghet.

I tillegg til å bruke de beste produktene, herder Polyfaser sine basseng i en stor ovn i ett døgn for at all glassfiberen skal være gjennomherdet. Bassengene støpes over en form, og Polyfaser har mest tro på at resultatet blir perfekt når dette gjøres av erfarne fagfolk for hånd.

Isolert og med gode avstivere

Alle bassengene vi tar inn, kommer fullisolert, godt egnet for det nordiske klima. I veggene er det loddrette avstivere, og på toppen av veggen ligger det en solid stålramme bakt inn i glassfiberen. Det gi stabile basseng. Fordi Polyfaser bassengene har dekket isolasjonen med glassfiber, kan de stå med «bena i vann», uten at det gjør noe. Dette gjelder f.eks. ved høy vannstand der bassenget skal stå.

Hvite basseng er mest populære

I Norge bygger de fleste sitt første basseng, og mange tror at det må være blått for å få den fine blå fargen på vannet. Det er feil! Polyfaser lager faktisk 90 % av sine basseng som hvite, og hvis du studerer bildene av bassengene våre vil du se at de fleste er hvite. Overraskende nok blir vannet likevel blått eller blå-grønt, men du kan se på stripa over vannstand at bassenget faktisk er hvitt.

Hvite basseng er også mindre utsatt for bleiking, eller faktisk ikke utsatt for det idet hele tatt. Det kan være et moment å ha med, særlig hvis du skal tilsette kjemi manuelt.

Kvalitet på HELE leveransen

Selve bassenget er bare ett ledd i en lang rekke forhold som må være på plass for at bassenget skal bli til glede i mange år, og ikke til bry.

  • Selve monteringen: det er faktisk mer komplisert å montere et glassfiberbasseng enn mange tror. Derfor ønsker Basseng AS å stå for den jobben selv.
  • Renseanlegget og annet teknisk utstyr: til et Polyfaser glassfiberbasseng leverer vi alltid bare beste kvalitet av utstyr.
  • Helt kjemifri rensemetode: E-Clear kjemifrie rensing leverer vi for så vidt ikke bare til glassfiberbasseng, men du kommer til å elske den enkle og likevel hygieniske løsningen.
  • Garantien gjelder til 30 °C over tid. Ikke la deg lure når noe sier at glassfiberbasseng tåler mer enn dette. De fleste produsentene sier maks 28 °C, men ikke alle leverandører bringer dette videre.
  • Har mange modeller med nedsenket og «usynlig» lamelltrekk.
  • Leveres alltid med lys, skimmer, returdyser, bunn-avløp og støtte under trapp. Alle glassfiberbasseng må ha støtte under trappene, men de fleste leverandørene i Norge lar deg finne løsning for dette slev. Basseng AS har støtter med i leveransen.

Polyfaser kan ha størrelser opp til 4 x 11 m, og kommer ferdig støpt med akkurat den fasongen de skal ha, inkludert trapp og alt. Begrensningen på størrelsen ligger på transporten. Over den nevnte størrelsen kommer de i moduler og må settes sammen på stedet. Slike modulbasseng brukes helst på campingplasser og hoteller.

Fordeler med glassfiberbasseng:

Meget kort byggetid, én til to dager. Finnes i mange fasonger. Flere fargevalg. Finnes i modeller med overflow. Finnes med nedsenket lamellbrønn. Meget holdbare og lette å holde rene.

Ulemper med glassfiberbasseng:

Vanskelig å finne noen hvis du ikke kjøper det for billig.

Hvordan et glassfiberbasseng best overvintres, kan du lese om her

Europool glassfiberbasseng

EUROPOOL, når du vil ha mye kvalitet for en rimelig pris

 

La oss liste opp hvorfor du trygt kan velge Europool, og hvorfor du er enda tryggere hvis du velger å kjøpe det av Basseng AS:

  • Ingen støping nødvendig. Basseng AS har utviklet en måte å montere Europool, som gjør støping unødvendig. Å støpe under og rundt bassenget gir en merkostnad på opptil kr 50.000. Basseng AS har utviklet et «anker» som gjør at veggene holder seg rette uten støping. Dette «ankeret» er inkludert i leveransen.
  • Vi leverer alltid med de støttene du trenger under trappen, så slipper du å kjøpe Lecablokker eller lignende for å mure opp. Alle trapper i glassfiberbasseng må støttes opp. Våre støtter er justerbare i høyden.
  • Til forskjell fra de fleste, setter vi også inn et bunn-avløp nederst på veggen. Det er veldig nyttig når du skal senke vannstanden i bassenget, men det er også viktig for å rense vannet i bunnsjiktet av bassenget.
  • Vi anser Europool for å være et «high end» produkt, og derfor har vi også oppgradert filteranlegget som leveres med, til et av markedets beste.
  • To sjikt med gelcoat innerst i bassenget, i stedet for ett. Gelcoaten er sjiktet som gir fargen, og som også må være motstandsdyktig mot kjemi.
    Har ståldragere rundt hele bassenget i 2 høyder, både i «magehøyde» og øverst. De fleste produsentene har ståldrager i en høyde, som regel øverst.
  • Ståldragerne gir bassengene stabilitet slik at de holder seg rette og pene.
  • Garantien gjelder for vanntemperatur opp til hele 30 C°, mens mange andre leverandører kun garanterer til 28 °C (ikke alle leverandørene er ærlige på dette).
  • Moderne kant øverst på bassenget. For en del år siden ble formene til bassengene laget med en veldig kraftig kant rundt bassenget øverst. Europool derimot har en relativt lav, pen øvre kant. Om en ønsker det, kan denne dekkes med terrasse eller kantstein. De høye kantene er vanskelig å skjule, for hvis du skal gjøre det, blir vannstanden uheldig lav. Høy vannstand er penest.
  • Hvis du ikke ødelegger bassenget med feil verdier på kjemien, har det en levetid på 50 år ++

EUROPOOL, når du vil ha mye kvalitet for en rimelig pris

 Se utvalget her

Hvordan et glassfiberbasseng best overvintres, kan du lese om her

Fordeler med glassfiberbasseng

Meget kort byggetid, én til to dager. Finnes i mange fasonger. Flere fargevalg. Finnes med nedsenket lamellbrønn. Meget holdbare og lette å holde rene. Kan repareres hvis du er uheldig og får skade.

Ulemper med glassfiberbasseng:

Vanskelig å finne noen hvis du ikke kjøper det for billig.

Hvordan et glassfiberbasseng best overvintres, kan du lese om her

 

 

 

 

 

Aruba 720 blå Europool Glassfiberbasseng

 

Se utvalget her

 

 

 

 

THERMOPOOL

Bilde av thermopool

Thermopool; det perfekte gjør-det-selv bassenget

Basseng AS veldig glade i et basseng som vi kaller THERMOPOOL. Dette bassenget bygges av isoporblokker som stables som legoklosser som deretter fylles med betong. Dette gir et solid basseng med en 15 cm kjerne av helstøpt betong, samtidig som det gir et godt isolert basseng. Blokkene har 2 x 5 cm isopor som vegger.

I og med at støpte basseng er noe som bygges fra bunnen av, må en vite en del om hvordan filterkretsløpet skal dimensjoneres for å få god rensing av vannet. Hvis du kjøper bassenget av Basseng AS (noe vi selvsagt anbefaler), får du alltid nok utstyr slik at du får et godt dimensjonert anlegg. Hvis du skal prosjektere bassenget selv, må du lese mer om renseanlegg og røropplegg her på bassengskolen.

Fordeler med Thermopool:

Meget fleksibelt system som gjør at du kan bygge bassenget i den fasongen du ønsker. Du kan også ha varierende dybde. Det er også veldig godt isolert. Forholdsvis enkelt for gjør-det-selv kundene å bygge bassenget selv. Kan både graves ned og være frittstående. Enkelt å plassere innstøpingsdeler som skimmer, returdyser, lys etc. Vi pleier å si at hvis du kan bygge en terrasse i vinkel og vater, så greier du å bygge et Thermopool.

Vi må fremheve spesielt at Thermopool kan være frittstående.

Hvis tomten for eksempel er veldig skrånende, kan ytterveggen på bassenget være både støttemur og bassengvegg samtidig. I tillegg har bassengveggen en kjerne på 15 cm betong som en kan benytte til å bolte fast en utvendig terrasse. Konsulter våre selgere hvis bassenget skal være frittstående.

Thermopool kan flislegges

Vi har 20 års erfaring med å flislegge Thermopool, og vi har enda ikke hørt om en flis som har løsnet. Vi er kjent med at de som ikke selger dette produktet sier noe annet, men hvis du velger de produktene vi leverer (membran, lim/fuge og glassmosaikk), kan du være trygg på at du får en varig løsning.

Velg trapp i stedet for stige

Basseng AS anbefaler alltid en innvendig trapp i stedet for stige. Det er bedre å gå opp og ned av bassenget via en trapp, og det er også godt å sitte der og applaudere barn og barnebarn. Vi bruker meste en enkel hjørnetrapp laget ferdig av veldig hard isopor (EPS). Denne monterer du på under en time, og liner produsenten har lang erfaring med å tilpasse lineren til den. Andre tinn oppenfra er ekstra bredt og godt å sitte i.

Ulemper med Thermopool:

Det er vanskelig å finne ulemper, men det måtte være at det er forholdsvis lang byggetid. Det går fort 3 – 5 uker. Mange vil også regne det som en ulempe at bassenget kles med liner som har en levetid på 15 – 20 år før den må byttes. Hvis du flislegger Thermopool, kan du regne 50 år ++

Kundebilde Thermopool med lamellbrønn.

Linere til Thermopool og andre støpte basseng:

En Thermopool er i utgangspunktet ikke vanntette, men kles innvendig med en vanntett PVC-pose (liner) som gjør bassenget tett, eller de flislegges.
Lineren finnes i to varianter: en variant på 0,75 mm som kommer ferdig sveiset på mål, tilpasset ditt basseng, og en armert type på 1,5 mm som må sveises på stedet.
I dag, når produksjonen av prefabrikkerte linere er blitt CNC-styrt (data-styrt), kan en få prefabrikkerte linere til de fleste fasonger på bassenget og med mange versjoner av trapp. Prefabrikkert liner er den som de siste årene er blitt ganske dominerende på markedet.

Vi regner en prefabrikkert lineres levetid til 15 – 20 år, og den er enkel å bytte. Den armerte lineren varer nok 10 år lenger, men koster normalt mer enn det dobbelte.
Levetiden til en liner er veldig avhengig av at en har riktige kjemiske verdier på vannet. Linere som brukes i støpte basseng er av en vesentlig høyere kvalitet enn dem som brukes i stålplatebasseng. En liner av typen Celsius på 0,75 mm tåler inntil 33°C over tid. Premium tåler 35 °C. Hvis en har for høy temperatur, vil lineren utvide seg og få skrukker.

Både for lav og for høy pH over tid kan også ødelegge en liner. Den utvider seg og blir full av små skrukker. Dette fordi feil pH får lineren til å absorbere vann og utvide seg. Høy temperatur og høye klorverdier forsterker denne effekten.

Hvordan bygge Thermopool

Thermopool egner seg veldig godt til selvbygging.

Er du litt praktisk, klarer du det fint. Vi har også en veldig god steg-for-steg bygge anvisning som du får med når du kjøper dette bassenget av oss. Vi pleier å si at hvis du kan bygge en enkel terrasse i vinkel og vater, så greier du også å bygge et Thermopool svømmebasseng.
Ta kontakt hvis du har spesielle ønsker.

Godt isolert og fleksibelt på fasong

Thermopool er et kvalitetsbasseng som bygges av isoporblokker (nesten som Lego) som fylles med betong. På grunn av isoporen er disse bassengene veldig godt isolert, og de er også meget fleksible mht. størrelse og dybde. Har du en skrå tomt som gjør det vanskelig å få fylt rundt bassenget, kan Thermopool være et godt alternativ. Med små tilpasninger kan det være frittstående på en eller flere sider.

Thermopool svømmebasseng kan bygges veldig store, og du kan også få det med overflow.

Norges mest komplette leveranse?

Vi vet at det er flere som leverer Thermopool basseng, men det vi får tilbakemeldinger om, er at vår leveranse er den mest komplette. Vi skjønner godt at det kan være vanskelig å forstå dette når du enda ikke har sett varen eller tatt i den, men la oss prøve å beskrive.

  • Blokkene. De blokkene vi bruker, er spesiallaget for basseng, og har en veldig hard overflate på den siden som vender innover i bassenget. Den ene siden av blokka (ca. 1 cm) er 3 ganger så hard som resten av blokka, og som andre blokker som også selges til basseng (Jakon og Sundolit)
  • Underduken. En «underduk» er en beskyttende filt som legges på undersiden av lineren (vannposen) for å beskytte denne mot skadelige stoffer i betong og blokker. Slik underduk finnes i veldig mange kvaliteter, fra 150 – 500 gram pr m². Vår underduk er på hele 500 gram, i tillegg til at den har en meget spesiell stivhet som gjør den lett å montere. Vi leverer også alltid med et giftstoff til å sprøyte på underduken slik at den i mindre grad gir grobunn for alger.
  • Lineren. Lineren er en «pose» av PVC som henges innvendig i bassenget for å gjøre det vanntett. Det er enkelt å montere lineren, og vi har den i mange farger og mønstre. Vi kan også bestille den tilpasset en innvendig trapp. Linerne har en levetid på 15 – 20 år før den må byttes, noe som ikke er så vanskelig.
  • Innvendig trapp. Basseng AS anbefaler alltid å bytte ut stige med trapp i bassengene. I dag når «alle» har varmepumpe og holder minst 27 grader, er det ikke slik at du må skynde deg opp av bassenget. Du kan gjerne sitte i trappa og nyte vannet og beundre din kjæreste, dine barn, eller var det barnebarn…? Vi kan levere en hjørnetrapp som er skåret ut i blokker av veldig hard isopor (EPS). Denne trappen blir alltid riktig på mål, og du monterer den på under en time.
  • Renseanlegg. Vi anser Thermopool å være et basseng i øverste kvalitets sjiktet, og vi utstyrer det derfor med renseanlegg av høyeste kvalitet fra Astral. Nå kan vi også tilby renseanlegget ferdig montert i en glassfiber-brønn. Da trenger du bare å koble rørene mellom bassenget og denne boksen, og så er du i gang.
  • Rørpakken. Med Thermopool basseng leverer vi en rørpakke som i mange tilfeller er alt du trenger. Men det er ikke to tekniske rom som er like, så det er ikke alltid at pakken inneholder absolutt alt du trenger.
  • Armering og betong. Basseng AS leverer ikke armering og betong, men vi leverer spesifikasjoner på hva du må bestille, – mengde og kvalitet.
  • Monteringsanvisning. Med i leveransen er en veldig detaljert «steg-for-steg» monteringsanvisning.

Støpte basseng

Støpte basseng, (unntatt Thermopool)

I kategorien støpte basseng regner vi alle basseng hvor den bærende konstruksjonen i selve bassenget er støpt i betong; helstøpt i betong, støpt med forskalingsblokker eller satt sammen av elementer av betong. Vi regner også Thermopool for et støpt basseng, men det har fått sin egen artikkel.

Basseng AS bygger ikke støpte basseng for kunder, men vi får mange henvendelser om dem , og vi leverer mye komponenter til dem. Thermopool bygger vi, men ikke i høysesong.

Støpte basseng er utvilsomt veldig gode basseng. Veldig ofte når kunder begynner å forhøre seg om det å støpe et basseng selv, skjønner vi at noe av motivasjonen er å spare penger i forhold til f.eks en komplett pakkeløsning med Thermopool eller glassfiberbasseng. Vår erfaring er at det å støpe et basseng, gir svært små besparelser, men mye mer arbeid. Unntaket er hvis du har spesielle forbindelser m.h.t. utstyr til å støpe, f.eks. billig tilgang på forskalingslemmer.

Noen ganger kan likevel det å hel-støpe bassenget være det riktige. Det gjelder f.eks. når bassenget er en del av et større støpt prosjekt/bygg.

Noen ord om bruk av forskalings-blokker

Vi møter stadig på at noen  har bygget eller ønsker å bygge basseng av forskalingsblokker. Slike blokker gir solide basseng, men har tre ulemper:

  • Når det er ferdig isolert, har besparelsen i forhold til Thermoblokker minket kraftig.
  • Alle forskalingsblokkene har en spor som er laget slik for å gi et mønster i veggflaten og kamuflere skjøtene. Disse sporen MÅ pusses bort, og det er ikke helt enkelt å få fint, for det er vanskelig å bare fylle sporet. Å pusse hele veggene er en stor jobb, og koster litt.
  • Basseng av forskalingsblokker kan heller ikke flislegges. Til det er faren for sprekker i membranen og derved lekkasje, for stor.

Snakk med fagfolk på basseng FØR du begynner på jobben

Litt for ofte er kunder kommet langt i prosessen med å bygge basseng før de kontakter oss. Da har de ofte allerede gjort flere feil som både fordyrer og som også gjør prosessen unødvendig vanskelig, og resultatet dårligere. Ettersom vi har fått en ledende rolle når det gjelder å veilede om bygging av basseng, får vi svært mange forespørsler, periodevis flere enn vi klarer helt av. Vi er derfor nødt til stramme inn litt på hvor detaljert informasjon vi gir, før vi har en skriftlig avtale om et kjøp. Ikke sjelden opplever vi at potensielle kunder bruker oss som konsulenter for prosjekteringen, for deretter å shoppe der det er billigst.

Kjøp ferdig «pakke» for selvbygging, som også inkluderer veiledning:

Hvis du vil bygge/støpe et basseng selv, kan du kjøpe en «pakke» med alt materiellet du trenger. Det fremgår av pakkeløsningen hva som er inkludert av materiell, og du vil få både skriftlig og muntlig veiledning i hvordan ting skal gjøres.

Bygge basseng selv

Hva må du tenke på når du skal prosjektere et basseng selv.

Hvis du kjøper en basseng-pakke av en anerkjent leverandør, skal det selvsagt følge med det utstyret du trenger og en veiledning om hvor og hvordan det skal monteres. Denne artikkelen handler derfor om tips til deg som ønsker å prosjektere alt selv.

  • Skimmer; alle basseng må ha en eller flere skimmere. Vi regner en skimmer pr 25 m² overflate. en skimmer koblet med 50 mm rør, slipper gjennom ca 10 m³/t med vann. Settes høyt på veggen for å få så høy vannstand som mulig.
  • Returdyser; grunnen til at vi bruker begrepet returdyser, er at dette er der vannet kommer tilbake til bassenget etter rensing (Danskene kaller det innløpsdyse). En returdyse sirkulerer ca 7 m³/t med vann. Det er derfor klart at en må ha flere av dem for å få gjennomstrømning nok. Vi anbefaler 2 returdyser for filter opp til 9 m³/t, 3 for filter opp til 15 m³/t og 4 returdyser for filter på ca 20 m³/t. Det vanligste er at returdysene settes på ene kortveggen og skimmer på den andre. Da får en best utskifting av vannet. Dette kan fravikes hvis det er spesielle årsaker til det.
  • Bunnavløp: Basseng AS anbefaler at alle basseng har et bunnavløp. Bunnavløpet gir bedre utbytting av vannet i bunnene av bassenget, og det er også veldig nyttig når en skal senke vannstanden i bassenget.
  • Lys: Basseng over 5 m bør ha to lys. Over 9 m går du over på 3 lys. Lysene fordeles på langveggen, på den siden som ligger slik at en ikke ser selve lyskilden fra det stedet en oppholder seg mest. En skal bare se virkningen av lysene i vannet.
  • Sikring mot drukning: Allerede under planleggingen må en tenke på hvordan en skal sikre bassenget. Dette fordi et litt feil mål, kan føre til mange tusen kroner i ekstra kostnader, særlig hvis en skal sikre med overbygg. Gitte størrelser koster vesentlig mindre enn om det skal lages kundetilpasset.

Stålplatebasseng (tynn plate)

Stålplatebasseng, mye badeglede til en rimelig pris

Stålplatebasseng er rimelige basseng, og man får mye badeglede for en begrenset investering. Kort byggetid, 1 – 2 dager. Kan greit bygges inn i terrasse, men du kan ikke fylle masse inn mot bassengveggen. Bassenget kan om ønskelig isoleres på utsiden. En kan også om ønskelig isolere bunnen, da med vannfast isopor (blå eller rosa, den hvite trekker vann).

Dette bassenget er laget av en tynn stålplate. Før det blir montert, er veggen til bassenget en rull (en koil) med mange meter tynn og bøyelig stålplate. Denne plata utgjør veggen på bassenget. Du ruller ut plata, kobler sammen de to endene, og vips så har du fasongen på et rundt basseng. Så henger du en fasongsydd pose (liner, engelsk og uttales lainer) opp på kanten av plata. Denne posen er ofte blå, den har bunn og er vanntett.
Ved å klemme sammen den ellers naturlige runde fasongen, kan en få ovale basseng.
Dybde: fra 0,9 til 1,32 m, avhengig av modell.

En godt utprøvd bassengtype

Et stålplate har alltid bare én skimmer og én returdyse. Dette fordi hull til disse er stanset ut i stålplata fra fabrikk. Når du leser andre steder i Basseng-skolen, vil du se at dette er mindre enn det optimale på store basseng, men stålplatebasseng handler om å få mest mulig basseng rimeligst mulig, og produsentene har derfor lagt seg på løsningen med en skimmer og en returdyse. Når det er sagt, så skal du også vite at det ikke er noen andre basseng som produseres i så store antall som disse bassengene (millioner), så løsningen er velprøvd. Den runde eller ovale fasongen gjør også at det ikke så lett danner seg bakevjer hvor vannet ikke blir renset (vannet går lett i sirkel i bassenget). Det nytter imidlertid ikke å sette på et renseanlegg som er større enn ca. 8 m³/t (selv om bassenget er stort). Du får ikke mer vann gjennom røropplegget uansett. Trenger du ekstra filtrering i perioder, får du heller kjøre renseanlegget mer enn de anbefalte 8 – 10 timer pr. døgn.

Et stålplatebasseng skal normalt ikke ha støpt plate under seg. Hvor mye grunnarbeider et stålplatebasseng trenger, er veldig vanskelig å si på generelt grunnlag. Det vi kan si, er at disse bassengene er de som trenger minst klargjøring på forhånd. Det ideelle er at all jord fjernes ned til f.eks. 50 cm. Deretter fyller du 30 cm pukk, legger en skille-duk og deretter 20 cm subbus (knust stein 0 – 8 mm). Det fine med subbus er at den kan komprimeres og bli helt hard. Duken mellom pukken og subbusen er for at ikke subbusen skal drysse nedover i den grovere massen når den tørker. Hvis det skjer, blir bunnen ujevn. Vanlig støpe sand (sandkassesand) er ikke et godt alternativ som bunn, for den pakker seg ikke og viker når en f.eks. setter helen hardt ned.

Fordeler med stålplatebasseng:

Dette er rimelige basseng, og man får mye badeglede for en begrenset investering. Kort byggetid, 1 – 2 dager. Kan greit bygges inn i terrasse, men du kan ikke fylle masse inn mot bassengveggen. Bassenget kan om ønskelig isoleres på utsiden. En kan også om ønskelig isolere bunnen, da med vannfast isopor (blå eller rosa).

Ulemper med Stålplatebasseng:

Kan ikke graves ned. Med det mener vi at en ikke kan fylle masse inn mot bassengveggen. En kan grave det ned, la terrenget skrå utover og bygge terrasse rundt. Da vil det se ut som det er nedgravd. Noen leverandører påstår at det er mulig å fylle masse rundt disse bassengene, men vi fraråder dette da det vil gi store problemer hvis bassenget skal tømmes for vann, eksempelvis for å bytte liner. Stålplata har lenger levetid enn lineren, og du vil derfor høyst sannsynlig komme i den situasjonen at lineren må byttes før bassenget er utrangert.
Stålplatebasseng er mer energikrevende dersom du skal varme opp bassenget, da veggen kjøler i tillegg til overflaten. Det hjelper mye å isolere veggene på utsiden, om så bare med en cm eller to med isolasjon.

Vi er litt i tvil om en kan si at stålplatebasseng øker verdien på eiendommen slik nedgravde støpte basseng eller glassfiberbasseng gjør. Men badeglede, det gir de…!

PP-pools, basseng av Polypropylen

Polypropylen basseng trapp
Polypropylen basseng trapp

PP-pools, fleksibelt på fasong.

Basseng av polypropylen, også kalt PP-basseng, er basseng som sveises av plater av plastmaterialet polypropylen. Fordi bassengene sveises av plater, står produsenten veldig fritt mht. utforming. PP-pools lages både av EUROPOOL og NIVEKO. men Basseng AS selger dem ikke. Vi tar dem likevel med i Bassengskolen, fordi de finnes på det Norske markedet. PP-pools kommer ofte med en ferdig innvendig trapp.

Platene som brukes, gir liten stivhet til konstruksjonen, noe som kompenseres med avstivere som sveises på platene på alle veggene.

Store variasjoner i kvaliteten på pp-pools

Polypropylen basseng
Polypropylen basseng

PP-basseng varierer veldig mye i kvalitet. Både finnes det forskjellig kvalitet av polypropylen, men den største variasjonen skyldes platetykkelsen som benyttes, og om sveisene er ensidige eller tosidige. Platetykkelsen på de billigste er bare 6 mm, og på de dyreste 12 mm. På de rimeligste typene er sveisene mellom platene utført bare på en side, mens de dyreste er sveiset på to sider, altså dobbelt arbeid og dobbelt styrke, men også dobbel kostnad.

Som nevnt gir platene av polypropylen liten stivhet til selve konstruksjonen, selv om det er påsveiset avstivere (se bildet). Du må derfor regne med å måtte støpe rundt bassenget når du monterer det. Det er derfor ikke et basseng som bygges spesielt kjapt, og prisen til slutt blir ofte vesentlig høyere enn den rimelige prisen en får presentert av leverandøren.

Hvis du får riper eller mer alvorlige skader på en PP-pool, kan disse repareres med sveising, men reparasjonen blir alltid synlig. Overflaten vil også blekes av sol og kjemi (særlig klor), og det kan ikke repareres.

Fordeler med PP-basseng: Meget fleksible på fasong. Bruker ikke liner. Leveres som regel med trapp.
Ulemper: Omstendelige å bygge. Bleking kan ikke repareres. Skader i overflate blir synlig også etter reparasjon.

Vannkretsløpet

– også kalt filterkretsløpet.

Vannet i et basseng går i et lukket kretsløp hvor det stadig kommer tilbake til et renseanlegg for å rengjøres. Styrende for hele kretsløpet, er størrelsen på bassenget, eller rettere sagt, vannmengden i det. Det som er viktig i kretsløpet, er at komponentene er riktig dimensjonerte slik at det ikke oppstår «flaskehalser», altså innsnevringer som hindrer vannet i å sirkulere godt nok. Litt senere kan du lese om hva som inngår i dette kretsløpet.

Renseanlegget er den viktigste delen av vannkretsløpet

Som sagt, det som er styrende for alle dimensjoner i filterkretsløpet, er størrelsen på bassenget og ikke minst mengden vann som skal filtreres. Du er altså nødt til å vite vannmengden du har.

Vannet i et basseng er stort sett det samme hele sesongen, og år etter år. Det er derfor avgjørende at bassenget har et renseanlegg som på enBilde av Hayward komplett renseanleggeffektiv måte holder vannet rent.  Vi anbefaler likevel at en bytter ca. 1/3 av vannet hvert år, og det meste av det skjer naturlig i forbindelse med det vi kaller tilbakespyling/backwash (rensing av sanden i sandfilteret).

Nå er vi kommet til det som skiller en amatør og en profesjonell, eller mer spesifikt, – en seriøs profesjonell. Vannkretsløpet i et basseng består av en kjede av komponenter som må være dimensjonert i forhold til hverandre. Skimmer og returdyser, rørdimensjoner, sirkulasjonspumpen og filteret, alt må være tilpasset hverandre og igjen tilpasset størrelsen på bassenget. Det hjelper ikke om det meste har dimensjonen som den tykke delen av en flaske, hvis alt uansett må ut gjennom flaskehalsen.

Vi anbefaler en omløpshastighet på 5 timer (turn over rate)

Hvis filteret skal greie å fange opp smusset i vannet, må vannet passere gjennom filteret flere ganger i løpet av et døgn. Litt avhengig av hvilket faglig miljø en henvender seg til (Frankrike/USA/Tyskland), får en opplyst at alt vannet i bassenget bør kunne sirkuleres på 4 eller 6 timer (turnover rate). Basseng AS anbefaler en mellomting, altså minimum 5 timer. Hele filterkretsløpet må tilpasses dette. Ofte er komponentenes kapasitet oppgitt i m³/time, så du må dele volumet i bassenget på 5 for å vite hvilken kapasitet du trenger.

Eksempel: du har et basseng på 48 m³ = 48.000 l. Kapasiteten du minimum trenger er da: 48 m³ : 5  = 9,6 m³. Det er lett å finne et filter og en sirkulasjonspumpe som klarer dette, men filteranlegget er jo bare ett ledd i kjeden.

  • En skimmer koblet med 50 mm rør, gir maks 10 m³/t. Du bør regne en skimmer pr 25 m² overflate på bassenget
  • En returdyse gir maks 7 – 8 m³/t
  • Vi anbefaler at det alltid monteres bunnavløp i bassengene, i Frankrike er det påbudt.
  • 50 mm rør klarer maks 10 m³/t, forutsatt at strekket ikke er langt. Ved lange strekk reduseres gjennomstrømningen kraftig på grunn av friksjon mellom rørvegg  og vannet.
  • Hvert 90° bend reduserer flowen tilsvarer en rørlengde på 2 m.
  • 63 mm rør har en gjennomstrømning opp til 16 m³/t

Det er anbefalt at du multiplisere den nominelle kapasiteten som du kommer frem til med 1,2 for å kompensere for motstand og trykktap på røropplegget og utstyret. Fasiten på renseanlegget til bassenget på 48 m³ blir altså 9,6 x 1,2 = 11,5 m³

Som du skjønner, er det mange ting som må tas hensyn til for å få et basseng som har god filtrering. Vi må dessverre konstatere at det gjøres mye feil på dette, også av profesjonelle aktører.

Hvor lenge bør renseanlegget kjøres pr døgn?

Hvis filterkretsløpet er riktig dimensjonert, vil en i et privat basseng med normal badebelastning, få god nok filtrering ved å kjøre renseanlegget 10 timer pr døgn. Ved ekstra bading, kan dette økes til 12 -14 timer.

Ved vanntemperaturer på 28°C, eller høyere, kan det være lurt å kjøre filteret opp mot 12 timer pr. døgn. En tommelfingerregel er at filteret skal svive ”halvparten så mange timer som temperaturen i vannet”. 28°C gir 14 timer etc. Dette er imidlertid meget god filtrering som kun er nødvendig ved høy badebelastning.

Hvorfor ikke kjøre filteret hele døgnet? Jo da, selvsagt kan du det, men det har et par ulemper. Vår erfaring er at en kjøler vannet i bassenget mer når en lar sirkulasjonen gå hele natten (normalt er det kaldere om natten). Det blir litt som å røre i suppa til ungene for å kjøle den ned, – få det varmeste til overflaten så det får kjølt seg. Det er også litt unødvendig å bruke strøm på  sirkulasjonspumpa hele døgnet, hvis den er riktig dimensjonert. På årsbasis blir det litt penger av det også.